Hoppa till innehåll →

De ulike legendene om kong Midas

Kong Midas er definitivt den mest kjente kongen fra gresk mytologi, og dette har ført til at en mengde av historier er skrevet om kongen. Historien om kongen har blitt skrevet om og fremstilt på en mengde ulike måter, og det finnes flere ulike legender om den mystiske kongen. Vi kan finne både gamle teaterfremstillinger og moderne animasjonsfilmer om denne kongen. Kort fortalt er historien om kong Midas en som forklarer hvorfor grådighet er en farlig egenskap. Han gylne touch forvandlet alt han var glad i til gull, inkludert mat og familie. Ulike versjoner av fortellingen har ulike elementer og bakgrunnshistorier for denne kongen. Her skal vi se på noen få av legendene om Midas.

Midas, sønn av Gordias

Historien om kong Midas tar plass i den greske byen Phrygia. Denne byen hadde en lang stund vært uten en konge, og befolkningen begynte å bli desperate. Et orakel kom med et råd til byen; den neste mannen som passerte gjennom byporten skulle bli kronet til byens neste konge og leder. Kort tid etterpå passerte en fattig bonde med hest og kjerre gjennom byporten. Dette var bonden Gordias, mannen som senere skulle bli far til Midas. Han ble kronet som konge av Phrygia og bosatte seg i byens slott. Det finnes ulike versjoner av denne historien også. I noen versjoner kommer Gordias alene, og i andre versjoner kommer han til Phyrgia med både konen hans og lille Midas.

Midas mot Pan og Apollo

Historien om kongens gylne touch er ikke den eneste legenden om kong Midas. En av flere legender handler om den gangen han var tilstede under musikkonkurransen mellom gudene Apollo og Pan. Pan hadde fremfor Apollo hovmodig skrytt av at hans egne ferdigheter innenfor musikk var bedre. Dette likte ikke Apollo og utfordret til en musikkonkurranse. Guden over fjellene, Tmolus, ble dommeren i denne konkurransen og kalte inn et stort publikum som var vitner til begivenheten. Etter to fremragende fremføringer kåret Tmolus Apollo til vinneren, noe hele publikum var enige i bortsett fra kong Midas. Midas hadde vært vitne til hele konkurransen, og mente selv at Pan var den suverene vinneren. Apollo følte forakt for denne uttalelsen. Ingen dødelig kunne snakke ned til en gud på den måten! Som straff fjernet Apollo Midas sine ører, og erstattet dem med ørene til et esel. For kun et esel hadde feilet med å gjenkjenne skjønnheten i musikken til den store guden Apollo.

Flau over sin nye form returnerte Midas til sitt kongedømme hvor han gjemte eselørene sine under en hatt. Kongen kunne dog ikke gjemme seg for mannen som klippet håret hans. Frisøren lovet å holde dette en hemmelighet ovenfor resten av byens befolkning. Dette var derimot en vanskelig hemmelighet å holde for seg selv, og det var vanskelig å ikke si ordene ut i den åpne verdenen. Frisøren gravde derfor et hull hvor han hvisket hemmeligheten inn i, og gravde dem ned. Disse ordene ville derimot spire og vokste seg til et stort tre. Og når vinden blåser kan man høre ordene «kong Midas har eselører» fly forbi.