Hoppa till innehåll →

Filmen «The Golden Touch»

Walt Disney har hatt ansvaret for noen av de største animasjonsfilmene i verden. Fra Disney har vi fått filmer vi kjenner igjen fra barndommen, som Pocahontas, Den lille havfruen, Askepott og Snøhvit og de syv dvergene. Noen Disney-filmer er derimot litt glemt bort. Dette er tilfellet med animasjonsfilmen «The Golden Touch». Filmen er laget i 1935, og selv om den kun er 10 minutter lang krevde den mange ressurser og arbeid for å bli ferdig. «The Golden Touch» var Walt Disney sitt forsøk på å regissere en animasjonsfilm igjen, noe han ikke hadde gjort på en lang stund. Han var derimot ikke fornøyd med resultatet og forbød sine medarbeidere å snakke om filmen. Dette var ironisk, da Disney selv hadde snakket negativt om sine regissører i lang tid. Likevel ble filmen inkludert i to av Disneys filmkolleksjoner som den første «Silly Symphonies» og «Walt Disney’s Timeless Tales/Wave Two/Volume Three».

Sammendrag

Kong Midas er en rik og grisk konge som bor i et kongedømme som gir han alt han ønsker. Midas bryr seg kun om gullet og rikdommen sin, og enser ikke de andre goder i livet som god mat og hyggelig selskap. En alv ved navn Goldie besøker en dag denne griske kongen for å se denne grådigheten med sine egne øyne. Goldi demonstrerer sine fantastiske evner fremfor Midas – han kan forvandle hva som helst til gull! Kong Midas blir fortryllet av hva han ser og ber straks alven Goldie om å gi han like evner. Midas kan selv ikke vente med å forvandle sitt kongedømme om til gull. Selv om Goldie advarer kongen om at denne evnen vil ligge som en forbannelse over kongen bryr ikke Midas seg om dette, for nå ser han kun all rikdommen han kan få. Goldie gir kong Midas evnen til å forvandle alt han rører til gull og forlater så kongedømmet.

Videre tar Midas på alt han kommer over. Katten, plantene, slottet og all maten. I kongens forskrekkelse oppdager han straks at selv maten og drikken han rører blir til gull. Det går ikke lang tid før kongen er døden nær på grunn av sult og tørste. Kong Midas flykter fra slottet og finner alven Goldie. Midas ber på sine knær om at Goldie skal ta tilbake evnene han fikk i bytte mot en simpel hamburger. Goldie vil gjøre dette, men kun i bytte mot alle eiendelene til Midas – inkludert kongedømmet hans. Dette gjør Midas med glede, og filmen ender med en lykkelig kong Midas i en fattigmanns klær som nyter hamburgeren sin. Han har funnet tilbake til de ekte gledene i livet.

Andre filmer om kong Midas

«The Golden Touch» av Disney er ikke den eneste filmen som er laget om kong Midas fra gresk mytologi. Danskene har til og med laget sin egen versjon, «Kong Midas Datter» som ble sluppet i 1953. Denne fortellingen har også blitt til skuespill, som blir spilt over hele verden. Handlingen til kong Midas har også inspirert mange andre filmer. Blant annet kan vi se «Kong Midas syndromet» i filmer som «There Will Be Blood».