Hoppa till innehåll →

Mytene om den utrolige kong Midas

Mytene om kong Midas og hans utrolige forandring er noe mange kjenner godt til. Dette er en fortelling som handler om ekte lykke, grådighet og hva som skjer når du forveksler disse to. Kong Midas var kongen som ønsket at alt han rørte ved skulle bli til gull, og tankene hans ble forhekset med denne gaven. Hans grådighet vokste og vokste, og til slutt var hele hans vakre kongedømme en diger klump med gull. Dette var først hva kong Midas ønsket seg, men det er ikke mulig å leve lykkelig i rikdom når du ikke har noen å dele det med. Selv hans kjære datter og kjæledyr ble forvandlet til gull av evnen hans, og kong Midas ble alene blant alle de nye skattene sine. Når selv maten han rørte ved ble til gull forstod kongen at han ikke hadde lenge igjen. Kong Midas fant fort ut at hans største ønske ble hans undergang.

Disse historiene om kong Midas kan bli kalt for myter. De inneholder guder, magi og vanvittige rikdommer som ikke er dokumentert i denne verdenen. Likevel kan vi kose oss lenge med alle de spennende og fortryllende mytene som er skrevet ned om den utrolige kong Midas.

Ønsket om de gylne hendene

I begynnelsen av denne historien er kong Midas en rik konge uten bekymringer for fremtiden. Han er hersker over det nydelige kongedømmet Phyrgia som var frodig og rikt. Kongen bodde selvfølgelig i et vakkert slott, som han delte med sin vakre datter. Likevel var det en grådighet inne i kong Midas som lå skjult og lengtet etter noe mer. Lengselen etter gullet, som var hans kjæreste skatt, skulle fort bli noe han ikke kunne klare å kontrollere lenger.

I gresk mytologi er det Dionysus som er gud over vin og usømmelighet. Dionysus var stadig på reise gjennom menneskenes verden. Her skulle han møte på kong Midas, som inviterte med seg guden hjem og viste han all slags festligheter. Da Dionysus er gud over fest og moro ble han svært fornøyd og lovte å oppfylle kong Midas sitt største ønske. Dette var så klart ønsket om at alt kongen rørte ble til gull. Dionysus lot kongen vite at dette var et farlig ønske han burde tenke lenge over, men kongen lot seg ikke overtale. Guden holdt sitt løfte, og fra og med den følgende dagen ville alt kong Midas rørte ved forvandles til gull.

Forbannelsen

Når Midas våknet opp neste dag rørte han ved alt han kom borti. Stolen hans, teppene, vinduene, bordene og alt han kom borti ble til gull, og det tok ikke lang tid før hele slottet var forvandlet til et fengsel av gull. Når datteren og maten han spiste også ble til gull forstod Midas at han hadde gjort noe galt.

Pactolus

Midas tryglet og ba til Dionysus om at guden skulle oppheve forbannelsen. Guden syntes synd på Midas og ba han vaske hendene sine i elven Pactolus. Midas gjorde dette og så at hendene hans igjen ble rene. Historiene forteller at grekerne i antikken fant store menger gull langs denne elven.