Hoppa till innehåll →

Om gresk mytologi

På obligatorisk skole er gresk mytologi et tema det undervises mye om. Det er mange historier fra antikkens Hellas som er like kjente i Norge som Odin og Thors historier, om ikke mer. Alle kjenner igjen kjente greske guder som Zevs, Hades og Hercules. Disse gudene og historiene var veldig viktig i det antikke Hellas og hadde en viktig rolle i politikken og hverdagen til det greske folk. Moderne forskning har også hatt et fokus på disse historiene og dens betydning for utviklingen av den greske sivilisasjonen. I dag er det fortsatt mulig å se flere viktige monumenter og bygninger som ble dedikert til gudene for å holde dem glade. På en ferietur til Hellas er det essensielt å få med seg disse spektakulære gudebygningene. Den greske mytologien er selvfølgelig altfor omfattende til at en liten artikkel kan dekke alle områdene, men under kan du lese mer om viktige temaer og guder som den greske mytologien har.

Viktige guder

Den greske mytologien har et omfattende slektstre og mange ulike guder. Generelt kan man si at det finnes tolv viktige guder, de olympiske gudene. Sammen har de styrt alle aspekter av menneskers liv. Disse gudene er Aphrodite, Apollo, Ares, Artemis, Athena, Demeter, Dionysus, Hephaestus, Hera, Hermes, Poseidon og Zeus. Det var ikke alltid at guden Hera var inkludert i denne listen. Blant disse gudene var Zeus helt klart den viktigste. Han var kongen over gudene, himmelen, været, loven, skjebnen og kongedømmet. Andre guder ble også omtalt som olympiske. De tjente og jobbet ofte for de tolv hovedgudene.

Det er flere andre viktige guder i gresk mytologi. En av dem var Hera. Hun var både Zeus sin søster og hustru, og jobben hennes var å vokte over ekteskapet. Athene var datteren til Zeus, og bygde Athen. Hun er også guden over håndverk, kunst og vitenskap. En av de viktigste bygningene på Akropolis, Parthenon, er dedikert til henne.

Giganter

Gigantene i gresk mytologi er en rekke andre viktige personligheter i de greske fortellingene. Gigantene var først seks eldre guder som hersket over kosmos før de olympiske gudene kriget seg til makten. De viktigste av gigantene var de 12 gigantene Cronus, Oceanus, Iapetus, Hyperion, Crius, Coeus, Rhea, Tethys, Theia, Phoebe, Themis and Mnemosyne. Flere av gigantene ga liv til flere viktige guder i gresk mytologi. Den kanskje mest kjente giganten er Atlas, giganten som bar himmelen på hans skuldre. Han var også lederen til gigantene i krigen mot Zeus og de andre gudene. Det var etter denne krigen at han ble tvunget til å bære himmelen til hans død.

Den viktige religionen

Religionen og gudene var en viktig del av samfunnet i det antikke Hellas. Profetiske råd fra himmelen var en viktig del av kulturen og hadde mye å si for livet til enkeltmennesket og bysamfunnet. I den viktige Delfi var den mange orakler og prester som tilbød mennesker råd fra gudene basert på bøker, ofringer og observasjoner i naturen. Også vitenskapen og medisin var basert rundt den greske mytologien og gudene som bestemte over de ulike elementene.